Безгранична наслада за сетивата омагьосва гостите на Digital Art Museum

Единственият в света музей, посветен изцяло на дигиталното изкуство се намира на изкуствен остров в Токио. Digital Art Museum е едно магнетично място, в което хората могат да се слеят с изкуството в една нова реалност. Уникалният музей отваря врати на 21 юни 2018 година в Токио и предлага площ от 10 000 кв. м., в която са разположени около 50 интерактивни творби. Проектът е създаден съвместно от Mori Building Co. и световноизвестната компания за дигитално изкуство TeamLab.

 

 

Дигиталните произведения на изкуството са разделени на пет тематични зони – „Безграничен свят“, „Лека атлетика“, „Парк на бъдещето“, „Гората на лампите“ и „Къщата за чай“. Интерактивното изкуство няма аналог по света, а творенията се простират отвъд своите площи и дори се преливат в други произведения, увличайки неусетно посетителите в своята безграничност.

„Безграничен свят“е една от тези вълшебни зони, в която посетителите могат да се катерят по скали в основата на дигитален водопад или да се разходят в наподобяващата океан инсталация „Пътят на морето“, при която светлини симулират десетки хиляди риби.

 

 

Зоната „Лека атлетика“ съдържа интерактивни инсталации, създадени да изострят паметта и пространственото осъзнаване, докато създават вълнуващи емоции. Само си представете – вървите по гигантски батут, покрит с променящи се изображения на Вселената, а от него преминавате към инсталацията „Гората на лампите“, изкачвайки се и заобикаляйки разнообразни светещи препятствия.

 

 

„Гората на лампите“ допълва необятната картина със стотици многоцветни LED фенери, висящи от тавана на уникалния музей на дигиталното изкуство. Когато посетител спре до някоя лампа, тя започва да свети в определен цвят, а след това светлината обхваща двете най-близки лампи и продължава нататък. Особено любопитно за сетивата става, когато тази разпространяваща се светлина срещне светлина, породена от друг посетител и променя цвета си, смесвайки двата цвята.

 

 

Какво още може да откриете в дома на нетрадиционното изкуство? Например можете да изпиете чаша ароматен зелен чай в чаши, прожектиращи цветя върху напитката в „Къщата за чай“; да се спуснете по пързалка, обсипана с плодове или да посетите виртуален аквариум с детски творения проектирани върху стена.