Барак и Мишел Обама си купиха имение в престижен курорт

Преди дни стана известно, че бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел са се сдобили с имение на остров Мартас Винярд в Масачузетс, разположен на юг от известния Кейп Код, любимо място за почивка на американските президенти и известни личности.

Имението с площ от 650 кв. м.  струва на семейството на бившия държавен глава 11.75 млн. долара, пише изданието People. Общата площ на имота, придобит от Брака Обама и съпругата му, е 12 хектара.

Според местния вестник Vineyard Gazette, в имението, което сега е собственост на бившия президент и съпругата му, семейството на Барак Обама е прекарвало и преди това ваканциите си. Къщата на брега на океана има седем спални, осем бани, няколко камини. Имотът включва и гараж за  две коли, басейн и лятна къща. Имението е построено през 2001 г. като преди това е принадлежало на Уайклиф Гроусбек, съсобственик на баскетболния отбор „Бостън Селтикс“.

Според съобщенията имотът е бил обявен за продажба на по-висока цена – за 14.8 млн. долара. А когато през 2015-а за пръв започнали да му търсят нов собственик, той е струвал почти два пъти повече от сумата, платена в крайна сметка от президентската двойка – 22.5 млн. долара.

Семейство Обама е прекарало на Мартас Винярд седем от осемте си летни ваканции, докато главата на семейството е заемаше Овалния кабинет. Само през 2012-а президентът, съпругата и жена му не са почивали на острова, защото тогава Обама беше съсредоточен върху предизборната си кампания подготвяйки се за втори мандат. Впрочем мястото е популярно за отдих сред богатите американци, които са привлечени от приятния местен климат. През лятото температурата не надвишава 32 градуса, от Атлантическия океан нахлува свеж въздух, а белоснежните плажове, на които Стивън Спилбърг е заснел филма си „Челюсти“, предразполагат към приятни разходки.

На Мартас Винярд обичаха да почиват и президентът на САЩ Бил Клинтън, съпругата му Хилари и дъщеря им Челси. В САЩ островът се смята за любим курорт на привържениците на Демократическата партия.

Имението е вторият недвижим имот, придобит от семейство на Обама, откакто не е президент. През юни 2017-а стана известно че фамилията на 44-ия държавен глава на САЩ е придобило къща в престижния район на Вашингтон Калорама. Къщата с осем спални и девет бани струваше на съпрузите 8.1 млн. долара. Тя е построена през 1921 г. и изцяло реконструрана    през 2011-а.

Фактът, че Барак и Мишел Обама правят толкова скъпи покупки не предизвиква съмненията на медиите. Известно е, че двамата печелят добре след като напуснаха Белия дом.

По данни на People, например, книгата на Мишел Обама „Becoming“, е разпродадена в тираж от 11 млн. екземпляра. А според Fox News, бившата първа лейди е получила за нея 65 млн. долара. Мишел печели високи хонорари и от изявите си на публични мероприятия – 225 хил. долара. Сега състоянието на съпрузите се оценява на 135 млн. долара.