Бар в Хюстън предлага позлатен бургер на 1600 долара

Списъкът на най-скъпите сандвичи в света има ново попълнение.

През пролетта на 2019-а готвачите от японския стекхаус Oak Door, в хотел Grand Hyatt Tokyo, удивиха света измайсторявайки бургер за 900 долара в чест на коронацията на новия император. Всъщност гигантският сандвич с гъши дроб и трюфели при желание би могъл да нахрани най-малко десет приближени на императора.

Но след по-малко от половин година американските шефове надминаха японските. Бургерът  Black Gold от менюто на H Bar на стойност 1600 долара повтаря формулата на успеха на своя предшественик: нарязано говеждо вагю + черен трюфел + пържен гъши дроб. Само че този път, вместо сусамови зърна, горното хлебче на сандвича е покрито с 24-каратово злато. Няколкото тънки листчета благороден метал отдават почит на Златната треска, а черният цвят на бриоша намеква за петролната история на Тексас, на чиято територия се намира Хюстън.

Специалното говеждо е докарано от Япония, а хлябът е напълнен с черен хайвер. Но безумията не свършват дотук. Скъпоценният бургер върви с позлатени пържени картофки и бутилка шампанско от 2006-а. Екстравагантното блюдо е сред новостите на разкошния хотел Post Oak, където се намира H Bar. Хотелът разполага и с изба, където се пази бутилирано вино за 3 млн. долара и дилърски магазин на Rolls Royce.

Любопитно е, че срещу цената на Black Gold могат да се купят 666 обикновени бургери на стойност 2.40 долара, но въпреки това той е много по-евтин от най-скъпия бургер в света – Fleur Burger, предлаган в ресторната Fleur by Hubert Keller в Лас Вегас струва 5000 долара. Той не съдържа ядливо злато, затова пък се сервира с бутилка 20-годишно шампанско.