Бъдещето е… зад зелените фасади

Пет красиви сгради, превърнати в оазиси

 

Не e тайна, че растенията носят много ползи на мегаполисите – охлаждат в горещите дни, намаляват замърсяването на въздуха и осигуряват сянка. Затова архитектите в тандем с ландшафните дизайнери, все по-често „отглеждат“ зелени сгради. На фона на суровите бетонни хоризонти вертикалните градини действат като истински оазиси с чист въздух и „умни“ функции като капковото напояване с отпадъчни води. Освен това те са изключително красиви.

L’Oasis d’Aboukir

Патрик Блан е признат изобретател на живи фасади, прочут ландшафен дизайнер и ботаник. Това е човекът, който стои зад 25-метровия вертикален оазис в Париж. Блан е използвал 7600 растения, които е подредил в диагонални вълни – сякаш джунглата е привлечена от слънцето.

One Central Park, Сидни

Най-красивата зелена двойка небостъргачи се намира до голям обществен парк в Сидни. Двете сгради бяха „отгледани“ от Жан Нувели Патрик Блан. Архитектът и дизайнерът натуралист разшириха централния австралийски парк нагоре – жилищният комплекс с вертикални градини и жива зеленина на балконите на апартамените и офисите бе завършен през 2014-а.

Across Building, Фукуока

Правителствената сграда със зелен покри се издига в Япония от 1995-а насам и е един от първите осъществени зелени проекти. Идеята бе реализирана благодарение на аржентинския архитект Емилио Амбаш, който се вслушал в местните жители, желаещи  да спасят изчезващите паркове на град Фукуока.

Valley, Амстердам

През лятото на 2021 г. в Амстердам ще завърши изграждането на стометров оазис – комплексът Valley. Архитектурното бюро MVRDV, което отговаря за проекта, планира да разнообрази бизнес района Зейдас и да го направи обитаем. Три кули със зелени тераси, градини на покрива и пътеки като в джунглата, са призвани да променят ситуацията. Фасадите на високите сгради ще бъдат облицовани с естествен камък, ще има и автоматична напоителна система за насажденията. Растителността на долината вече е избрана така, че комплексът да радва жителите със зелената си визия през цялата година.

Moganshan, Шанхай

Съдейки по снимките в мрежата, в Шанхай са напът да завършат изграждането на „гора“ издигаща се към небето. Работата по небостъргача, приличащ на обрасла планина трябва да приключи през 2019-а. Хиляда бели колони ще станат „дом“ за дърветата (почти всички вече са били засадени), а  400 тераси – за други растения. Сред множеството високи вертикали в мегаполиса, този зелен комплекс определено ще се превърне в забележителност.