Айфеловата кула отново приема туристи: какви са новите правила за посещение

След като бе затворена за близо 104 дни, една от най-известните френски забележителности отново отвори врати за посетители. Но заради продължаващата пандемия от COVID-19 туристите трябва да са наясно с новите правила. Ето какво им е разрешено и какво не.

 

Само два пъти в своята история архитектурният шедьовър на Густав Айфел е бил затворен: първият път е по време на нацистката окупация на Франция, а втория – сегашната здравна криза, причинена от коронавируса. Но изглежда, че Френската република е решила, че се справя с доста добре вируса, след като разреши на най-известната си туристическа атракция отново да отвори врати.

Адолф Хитлер пред Айфеловата кула.

Неотдавна, малко след речта на Жан-Франсоа Делфреси, ръководител на научния съвет на френското правителство, първите късметлии получиха шанса да се качат на първия и втория ѝ етаж. През последните дни броят на положителните проби от COVID-19 се движи окол 1.5%, като общият брой на заболелите досега е около 170 хиляди, 78 хил. са оздравелите, а смъртните случаи – над 30 хиляди, според информация на френското здравно министерство.

Въпреки положителните тенденции, част от противоепидемичните мерки остават в сила, а какво трябват да знаят туристите, които решат да се разходят до Айфеловата кула?

Според уебсайта на туристическата атракция, използването на асансьорите (най-вече до третия етаж и най-високата наблюдателна площадка) остава забранено, но не е изключено в бъдеще да бъде разрешено с лимитиран капацитет. Вместо това ентусиастите могат да използват 674-те стъпала, за да се качат на втория етаж: така не само социалната дистанция ще бъде по-лесно изпълнима, но и посоката на слизане/качване ще бъде точно регламентирана – източните стълби са за изкачване, западните – за слизане.

Освен временните рестрикции посетителите са окуражавани да си купят билетите предварително, за да не чакат на опашки; броят им на еспландите (открито обществено пространство, което често е разположено близо до река или бряг) и наблюдателните площадки също ще бъде редуциран. Освен това ще има достатъчно табелки и маркировки, които да напомнят на гостите да спазват препоръчаната дистанция. Носенето на маски е задължително за посетителите над 10-годишна възраст.

Но Айфеловата кула не е единствената забележителност, която вече е достъпна за публиката. Преди нея отвори Версайският дворец с капацитет до 4500 туристи на ден, а няколко дни по-късно и Лувърът.

Крайслер Билдинг в Ню Йорк e висок 319 метра.

Да припомним, че творението на Густав Айфел, състоящо се от 1063 стъпала, държи рекорда за най-високата постройка на света от 1889 г. до 1930 г., когато нюйоркският Крайслер Билдинг поема щафетата. Архитектурният шедьовър е построен за Световното изложение в Париж през 1889-а по случай 100-годишнината от Френската революция.

Първоначално парижаните смятали металната конструкция за много неугледна и грозна, затова било предвидено да се демонтира 20 години след изграждането ѝ. Но – по ирония на съдбата – жителите на френската столица толкова се привързвали към нея, че вече не искали да бъде разрушена. Така Айфеловата кула се превръща в един от най-прочутите и обичани символи на Париж и Франция.