Audi AI: TRAIL – концептуална кола на Audi 2019

Audi представя своя концептуален автомобил Audi AI: Trail в IAA 2019. Колата съчетава футуристичен дизайн с автономно шофиране, електрическа мобилност и специална връзка с природата.

Първото нещо, което забелязвате е каросерията на автомобила, чиято форма напомня диамант и е изцяло изработена от стъкло. Подобно на хеликоптерната кабина, тя дава на пътниците панорамна гледка към заобикалящата ги природа – било то скандинавска гора,пустинен пейзаж или селски романтичен каньон. Тази максимална прозрачност създава ясна връзка с външния свят, като същевременно все пак позволява пътниците да се чувстват защитени от опасностите. Автомобилът е перфектен за офроуд , на което всъщност се основава цялата концепция за дизайн.

Цветът на AI: TRAIL трябва да напомня на уникалната сребриста светлина на Скандинавия и синьото на северните морета. Въпреки дължината си от 4.15 метра и височината от 1.67 метра, концептуалният автомобил е сравнително компактен. Квадратната решетка на Audi AI: TRAIL служи като нещо повече от елемент на марката, който свързва концептуалния модел 2019 с предците си. Единичната рамка служи и за връзване на екстериора към интериора на електрическия автомобил.

Лесно е да се види, че концептуалният автомобил Audi е проектиран за използване на неравен терен – quattro задвижването е превърнато в дизайнерски елемент. Привличащите вниманието гуми с видими технически елементи дават на автомобила добро сцепление и на влажен горски път. Те осигуряват връзката между quattro задвижването и каросерията на автомобила.Ниският център на тежестта – създаден чрез поставяне на батерията в пода и използване на четири електрически двигателя – показва quattro на бъдещето. За да обиколим тихо и без емисии – за опазване на околната среда.

Вместо задни пътнически седалки, колата е оборудвана с два висящи стола, които работят на същия принцип като хамак. И сякаш това не е достатъчно необичайно, пътниците лесно могат да свалят висящия стол и да го носят със себе си. „По този начин Audi придружава шофьора през цялото му пътуване, независимо дали е в колата или на пешеходната пътека“, казва представител на марката.

Темата “на открито“ се пренася в целия интериор на електромобила. Дръжките за захващане са направени от въже за катерене, което се плете с помощта на техники от макраме. И функционалността е от съществено значение. Подлакътниците, например, са обработени с антибактериално покритие, отблъскващо мръсотията. Приспособления като преносими бутилки за вода и леки предмети с функция за фенерче могат да се използват при пътувания извън автомобила.Колата разполага с 5 дрона ,които могат да правят безброй неща,като най-простото е да осветяват пътя от високо над и прид колата за по-добра видимост. „Лекият спътник“ може да сканира пътеката и да гарантира, че туристът ще намери безопасно пътя си обратно.

Естествените материали като дърво, филц и вълна подчертават връзката с природата. В допълнение, някои от материалите, използвани в интериора, са устойчиво произведени, като рециклираната кожа.