Aston Martin Lagonda – електрическият SUV

Aston Martin представи на Автосалон Женева 2019 концептуалния електрически кросоувър Lagonda All-Terrain. Елмобилът е призван да даде представа за първия сериен модел на бранда Lagonda от британския автомобилен производител.

Монтажът на колата ще започне през 2022 г. в Сейнт-Атън, Уелс. За разлика от площадката в Хейдън мощностите на този завод позволяват на Aston Martin да произвежда по-големи автомобили. Главният мениджър на английската марка смята, че разкошният кросоувър ще може да се конкурира с Rolls-Royce Cullinan и Bentley Bentayga. По думите му електрическият SUV е предназначен за технически специалисти, които „по-често може да бъдат видяни зад волана на Tesla“. Дизайнът на автомобила е получил чертите на концептуалния седан Lagonda Vision.

Кросоувърът се комплектова с матов хромиран елемент отпред, обединяващ предните фарове, както и с камери, заменящи външните огледала. В салона на Lagonda All-Terrain има цифров приборен панел и голям сензорен дисплей за мултимедийната система. Комплектът литиево-йонни батерии е разположен под пода. Техническите характеристики засега се пазят в тайна, но се знае, че елмобилът ще получи два елмотора – по един за всяка ос, и преход без презареждане в рамките на 650 километра.

През октомври 2017-а  Aston Martin се присъедини към редиците на автомобилни производители, търгувани на борсата, като оценката на британската компания надхвърли 5 млрд.  долара. Собствеността на Aston Martin включва компанията-майка на Mercedes-Benz Daimler, инвестиционната компания Investindustrial и инвеститори със седалище в Кувейт.