Aston Martin изгражда Vantage Tribute базиран на One-77 в единствен екземпляр

Aston Martin съобщи за нова еднократна поръчка, създадена от нейното Q подразделение, великолепен и мощен почитател на въглеродните влакна към оригиналния Vantage от 70-те години. Така нареченият Виктор се основава на фирмената суперкола от 2011-а с преработена версия развиваща 850 конски сили от атмосферния V12, който изпраща мощност към задните колела чрез шестстепенна ръчна скоростна кутия.

 

Двигателят е 7.3-литров агрегат, който първоначално е произвеждал „само“ 760 конски сили и е изпратен обратно на оригиналните си дизайнери в Косуърт, които изцеждат от него още близо 90 коня. Въртящият момент също леко се покачва на 810 нютон метра. Скоростната кутия, доставена от Graziano, се нуждае от два специални охладителя и персонализиран съединител за моторни спортове, за да се справи с цялата мощност.

В основата на структурата на колата стои монококът от въглеродни влакна на One-77. Но това далеч не е само преправен One-77. Окачването използва вътрешни пружини и амортисьори от Vulcan само за писта, регулируеми по шест начина. Самото тяло е изцяло от въглеродни влакна, боядисани в цвят Pentland Green. Шофьорът го очаква персонализирано табло също от въглеродни влакна с волан, вдъхновен от култовият Vuclan.

Уникалният заден край има вграден спойлер и задни светлини, взаимствани от Vulcan, докато предната фасада е смесица от дългата, широка качулка на Vulcan и оригиналните кръгли фарове на Vantage – отчасти модерни, отчасти ретро. Джантите с централно заключване крият карбонови керамични спирачки Brembo с размери 15 инча отпред и 14.1 инча отзад.

Колкото до името, с него се отдава почит към Виктор Гонтлет, бившият шеф на Aston Martin, който отговаряше за дебюта на оригиналния Vantage.

Aston не разкрива цената на единствения Виктор, нито разкрива името на щастливият собственик. Като се има предвид свръхредкият произход на автомобила One-77 и цялостната реализация на поръчката, не бихме се изненадали, ако разберем, че цената му е стигнала до седем цифри.