Aр деко дизайнът на „Емпайър Стейт Билдинг“ е типичен за архитектурата в Ню Йорк

На днешния ден през 1931 г. в Ню Йорк е открит 102-етажният „Емпайър Стейт Билдинг“ (Empire State Building), небостъргачът в стил ар деко (на френски: art déco, влиятелно течение в изобразителното и декоративното изкуство от първата половина на XX век) в квартала Мидтаун Манхатън – деловият и търговски район на града. Тук се намират и други известни небостъргачи и комплекси, в това число Рокфелер Сентър, Фондация Форд, Крайслер Билдинг, сградата на ООН, Бродуей, Таймс Скуеър.

„Емпайър Стейт Билдинг“ официално е открит на 1 май 1931 г., четиридесет и пет дни преди предвидената дата, от президента на САЩ Хърбърт Хувър, който включва светлините на сградата с натискане на церемониален бутон от Вашингтон. Повече от 350 гости присъстват на церемонията по откриването и последвалия я обяд на 86-я етаж, включително Джими Уокър, губернаторът Франклин Делано Рузвелт и Ал Смит. Данни от този ден сочат, че гледката е затъмнена от мъгла и други забележителности като Статуята на свободата се губят в нея. Сградата официално се открива на следващия ден.

„Емпайър Стейт Билдинг“ е проектиран от архитекта Уилям Ламб. Завършена през 1931 година, сградата е с височина до покрива 380 м и обща височина 443.2 м, включваща и нейната антена. Наименованието й идва от „Емпайър Стейт“ („Имперски щат“), прозвище на щата Ню Йорк. Сградата е толкова голяма, че (както и още 42 сгради в Ню Йорк Сити) има свой собствен пощенски код – 10118.

В продължение на десетилетия след построяването си „Емпайър Стейт Билдинг“ е най-високата сграда в света.

Мястото на „Емпайър Стейт Билдинг“, от западната страна на Пето авеню, между Тридесет и трета и Тридесет и четвърта улица, в началото на XVIII век е част от една ферма. В края на 20-те години на XIX век тя става собственост на видния американски предприемач от немски произход Джон Джейкъб Астор. През 1784 година той се установява в Ню Йорк. През следващите години развива разрастваща се търговия с кожи, която му донася голямо състояние. Същевременно той инвестира в недвижими имоти в Ню Йорк и разрастването на града го превръща в първия американски мултимилионер и най-богатия човек в страната.  Той умира през 1848 година. Неговите наследници построяват на мястото през 90-те години първия хотел „Уолдорф-Астория“.

През 20-те години на XX век семейство Астор продават остарелия хотел и теренът става собственост на „Емпайър Стейт“, предприятие, в което участват и бизнесменът Джон Джейкъб Раскоб и бившият губернатор на Ню Йорк Ал Смит. Първоначалните планове за „Емпайър Стейт Билдинг“ са за 50-етажна офисна сграда, но в окончателния проект се стига до 86 етажа, 380 м височина и мачта за дирижабли на върха. По този начин тя би била най-високата сграда в света, изпреварвайки „Крайслер Билдинг“ (построен от едноименната компания, 319 м) и „40 Уолстрийт“ (281 м), два други небостъргача, строящи се по същото време в Манхатън. „Надпревара в небето“ – така е известен този период от историята на града. Плановете за „Емпайър Стейт Билдинг“ са преработени за последен път през декември 1929 г. с добавена 16-етажна, 62-метрова корона и 68 м площадка за дирижабъл. Височината на покрива достига 380 м, което прави „Емпайър Стейт Билдинг“ най-високата сграда в света, дори без да се счита антената й.

„Емпайър Стейт Билдинг“ е неотменима част от силуета на Ню Йорк и е смятан за един от най-известните символи на града. На 86-я етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като Денят на независимостта или Нюйоркският маратон.

Сградата се появява и във филма „Кинг Конг“ през 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия „Емпайър Стейт Билдинг“ е показвана в множество други кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“, „Сексът и градът“…

Сградата е обявена за едно от Седемте чудеса на модерния свят от Американското общество на строителните инженери. Тя е призната и за национална историческа забележителност през 1986 година. А през 2007-а е класирана на първо място в списъка на любимите архитектурни обекти на Америка.