9 начина да започнете разговор с непознат

Сещате ли се за онази сцена от „Лов на дребни хищници“, в която на Михаил (Лимката) му предписват упражнения как да преодолее притеснението: да вдигне телефона, да се обади и да заговори непознатия с елементарни въпроси.  След това виждаме Лимката, напрегнат в очакване, на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ как очаква обекта на своите упражнения. Това е забързана възрастна дама, в бял шлифер, натоварена с тежка торба, която така профучава край него, че изобщо не може да я заговори. Но задкадровият глас ни съобщава, че след време е станал по-самоуверен.

 

За да го постигнете и вие,  ето девет начина как да започнете разговор с непознат.

 

1. Избягвайте клишетата

Всяка ситуация е уникална, така че не започвайте с досадното „Какво му стана на това време…“. Избягвайте изтърканите фрази. Използвайте конкретния момент – от него вземете повод и започнете разговор.

2. Попитайте хипотетичния си събеседник за мнението му

Всеки има мнение! За човек, когото не познавате добре, е подходящо да подхванете теми като музика, филми, неща за хапване. „Обичате ли пица маргарита?“ „Фен ли сте на хорърите?“ „Тази песен харесва ли Ви?“ А ако нямате никаква представа с какво се занимава човекът, по-добре избягвайте политически теми.

3. Попитайте го за съвет или да ви препоръча нещо

Може да си позволите да коментирате дрехата му, някой негов аксесоар или елемент от тоалета. „Каква страхотна вратовръзка! Откъде си я купихте?“  А ако го виждате как е понесъл поднос със сандвичи, попитайте го с какво са и кой е най-вкусният.

4. Задайте му неособено затрудняващ въпрос

Ако знаете в каква област работи вашият потенциален събеседник, ще ви бъде лесно да го попитате нещо, свързано с нея. Ако това е новият колега системен администратор, поинтересувайте се дали на него да разчитате, ако имате проблеми със софтуера. Но не задавайте много сложни въпроси – не само ще затрудните събеседника си, но може и да започне да ви избягва.

5. Коментирайте света около вас

Без значение къде се намирате, има неща, които винаги могат да се коментират: осветление, скорост, гости, музика. Да не говорим какви интересни теми може да измислите, ако сте заседнали с непознат в асансьора.

6. Попитайте го за някаква актуална информация

Ако знаете с какво конкретно се занимава, попитайте го за някакви нови неща в тази сфера. От типа: „Колегата спомена, че ходите на уроци по танци. Какви са треньорите ви в последно време?“

7. Задавайте така наречените отворени въпроси, не такива, на които очаквате „да” или „не”

Ако на вашия въпрос може да се отговори с „да” или „не”, не се изненадвайте, ако така и не успеете да започнете разговор. Намислете си предварително втори въпрос. Например, ако го попитате какво е менюто в ресторанта днес, след получения отговор продължете: „Звучи добре. Знаеш ли какво вино върви с него?“ Почти всеки отговор може да бъде последван от въпроса „Защо?“ (Но не го повтаряйте непрекъснато, все пак това е характерно за 3-годишните!)

8. Задавайте въпроси, отключващи въображението

Обвържете въпроса си с някакво актуално събитие. Може да кажете нещо от рода „Току-що гледах филма Y. В него всички закони бяха отменени за един ден. Представяш ли си? Ти какво би направил, ако това се случи тук?“

9. Питайте за домашни любимци, хобита или деца (стига да сте сигурен, че вашият събеседник има такива)

Ако сте чули, че вашият събеседник има яхта, попитайте го къде за последно е пътувал. И естествено, слушайте, когато ви отговарят. Все пак всеки има нещо интересно да ви разкаже. А понякога е важно просто да си говори с някого, защото и той като нов в тайфата има нужда от нови приятели, хора, на които да разчита.