10 изненадващи факта за Ню Йорк

Ню Йорк е най-богатият мегаполис в света. В същото време едноименният щат не може да се похвали с мощна икономика, а неговите градове и села не са много гъсто населени.

 

Ето 10 факта за града и щата Ню Йорк, които ще ви изненадат:

Икономиката на Ню Йорк е идентична по размер на икономиката на Канада.
Между щата Ню Йорк и Канада има повече общи неща от границата и Ниагарския водопад. Икономиката на щата е с почти със същия размер като икономиката на съседна държава. Освен това Канада е най-големият получател на износ от щата Ню Йорк.
Ако Ню Йорк беше отделна страна икономиката й щеше да заеме 11-то място в световната класация между Канада и Южна Корея.

До 2035-а се очаква БВП на Ню Йорк да надхвърли БВП на Токио.
През 2017-а, по данни на Office of the New York State Comptroller,  БВП на щата Ню Йорк е надхвърлил 1.5 трлн. долара. Но, както отбелязва източникът, позовавайки се на експертни прогнози, до 2035-а БВП само на града Ню Йорк ще достигне 2.5 трлн.  долара.

В Ню Йорк има повече милиардери, отколкото във всеки друг град в света.

Според някои сведения Ню Йорк е най-богатият град в света. В него живеят повече милиардери, отколкото в Хонконг (93), Сан Франциско (74), Москва (69) и Лондон (62). В Ню Йорк те са сто и трима.

Ню Йорк е само 1% от САЩ и осигурява 8 на сто от БВП на страната.

Въпреки факта, че Ню Йорк заема само 1% от общата площ на САЩ, размерът на икономиката му е много по-голям – цели 8% от националния БВП на САЩ.

Нивото на безработица в град Ню Йорк от 2018-а е под историческия минимум.

В средата на 2018-а нивото на безработицата в страната се увеличи, но това не се отрази на Ню Йорк. Нещо повече градът противостои на тази тенденция, намалявайки равнището на безработица до исторически минимално ниво от 4 процента.

Ню Йорк е втори по производство на ябълки сред всички американски щати.

Не е тайна, че в Ню Йорк се отглеждат много ябълки, от които се и прави ябълков сайдер. В щата има общо 700 овощни градини. Те произвеждат почти 30 млн. бушела ябълки (с около 125 ябълки във всеки бушел). Това би било достатъчно, за да се раздадат на всеки гражданин на САЩ – а това са 10 102 739 души – по 11 ябълки.

Щатът води в млечната промишленост

В Ню Йорк се произвежда най-голямото количество йогурт в страната. Освен това щатът е е лидер в производството на сирене и заквасена сметана.

Ню Йорк е лидер в износа на диаманти.
Само през изминалата година от щата са експортирани шлифовани диаманти на стойност над 13 млрд.  долара. Ню Йорк е известен и с износа на картини, бижута, злато, рубини и скулптури.

В Ню Йорк се намира най-скъпото жилище в САЩ.

Най-скъпият мезонет в света се намира  на 220 Central Park South в град Ню Йорк. Той бе придобит от милиардера Кен Грифин за 238 млн. долара. Цената на този имот е 180 пъти по-висока от средната цена на жилищата в района на Манхатън, която  е 1.32 млн. долара.

Starbucks не е най-разпространената верига кафенета в Ню Йорк.
Според доклада за 2016-а в Ню Йорк има 596 търговски обекта на Dunkin и само 317 кафенета Starbucks.