7 красиви и величествени индийски храмове

Само в Южна Индия съществуват над хиляда храма, разпръснати надлъж и нашир. Някои са по-големи от дворци, а други – по-малки и от къщи, но всички носят духа на местните жители и традициите. Разказваме ви за седем от най-красивите и известните:

 

1. Храмът Шор, Махабалипурам, щат Тамил Наду

Храмът Шор („Бряг“), построен от гранитни блокове, датира от VIII в. сл. Хр. и е кръстен така, защото гледа към Бенгалския залив. По време на управлението на Нарасимхаварман II от династията Палава, когато храмът се е строял, мястото било оживено пристанище. През 1984 г., заедно с други паметници, е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Посетителите могат да се насладят и на още няколко миниатюрни светилища, които се разпръснати около Шор. Всяка година, от декември до януари, пред храма се провежда танцов фестивал.

2. Храмът Каджурахо, Чхатарпур, щат Мадхя Прадеш

Когато приближавате към храма, ще ви се стори, че се изправяте пред величествена готическа постройка, вместо индуистки храм. Това се дължи на архитектурния стил „нагара“, който е характерен със заострените си, изпъкнали кули и просторни вътрешни дворове, и светилища. Днес, от 85-те храма, построени в района, само 25 са оцелели от разрушенията през XIII век. Местоположението на Каджурахо е доста отдалечено – туристите могат да стигнат до него само с влака Khajuraho-Hazrat Nizamuddin Express.  Често е смятан за Изгубения град от „Книга за джунглата“, заради гъстата растителност, която всеки ден превзема все повече от каменните постройки, придавайки им мистична аура.

3. Храмът Минакши Аман, Мадурай, щат Тамил Наду

Огромнят комплекс е разположен на южния бряг на реката Вайгай в град Мадурай, известен с поетите и храмовете си. Фактически Минакши е сред най-големите храмове не само в Индия, но и в света: 14 кули, над хиляда светилища, безбройни релефи и статуи, и голямо сакрално езеро в сърцето на храмовия комплекс. Името му на санскрит се превежда като „с очи на риба“ от „мина“ (риба) и „акши“ (очи). Впрочем построеният през VI в. Минакши помни и трудни времена –  през XIV в. е разрушен от мюсюлманските завоеватели на индийския полуостров. Чак след два века е възстановен и връща старата си слава.

4. Храмът Рамананатсвами, Рамесварам, щат Тамил Наду

Приветстван от поклонниците като „Варанаси на юг“, храмът, разположен на остров между Индия и Шри Ланка, е посветен на бог Шива – богът на разрушенията. Комплексът е разположен върху 15 дка и има над 1200 гранитни колони; огромна бройка, с която могат да се похвалят много малко молитвени домове в света. Освен с многобройните си колони, Рамананатсвами е прочут с множество коридори, статуи, релефи и светилища.

5. Храмът Шри Ранганатхасвами, Шрирангам, щат Тамил Наду

Величествената постройка се отличава с високите  си кули,  гранитни колони с фигури на яли (митични зверове, подобни на хипографи и грифони, характерни за индийската митология) и огромна гопура (голяма индийска входна кула). В сградата могат да бъдат видени многобройни скулптури и зали с аватари на божеството Вишну. Впрочем през XVI в. към комплекса са добавени още няколко кули. В наши дни това е най-големият действащ индуистки храм в света (разположен е върху 155 дка), за разлика от недействащия Ангкор Ват (163 дка) в Камбоджа.

6. Храмът Джамбукешварар, Тиручи, щат Тамил Наду

Този 1800-годишен храм, посветен на бог Шива, символизира елемента вода – една от петте велики стихии според индийците. Наблизо се намира извор, който според легендата никога няма да пресъхне. Огромната външна стена на храма се простира над миля, а вътрешеният му коридор е украсен с над 700 сложно резбовани стълбове.

7. Храмът Брихадесварар, Танджавур, щат Тамил Наду

Известният храм, който също е посветен на Шива, е великолепен образец на тамилската архитектура. Тя се отличава с резбованите си колони, величествените гопури и широките портали. Молитвеният дом е завършен през 1010 г. по време на периода Чола ( 300 пр. Хр. – 1279 година сл. Хр.). Храмовият комплекс също е под защитата на ЮНЕСКО. Гопурата, намираща се непосредствено над вътрешното светилище, е изградена от гранит и е сред най-високите в Южна Индия. Впрочем Брихадесварар се намира близо до Джамбукешварар, така че туристите могат да посетят и двата храма.