6 лесни трика за добре поддържан гардероб

Методът на сортиране, според разбирането, че „радостта идва от обектите“, за мен е просто подход към „бързата мода.“ – споделя американската авторка и моден експерт Елизабет Клайн. По нейно мнение всеки човек може да помогне немалко за опазването на околната среда – без излишно изхвърляне на дрехи или робуване на постоянно променящите се модни тенденции. Тя критикува и грешните начини, по които много хора, например японката Мари Кондо, учат останалите как да разтребват гардеробите си. Ето за какво става дума:

 

Симпатичната Мари Кондо бе водеща на популярното предаване „Tidying Up With Marie Kondo“, излъчвано по Netflix, където даваше най-различни съвети на зрителите си за почистване на домовете от всякакви ненужни вещи. Впоследствие се оказва, че миловидната японка не само не им помага реално, но и методите ѝ допринасят още повече за замърсяването на природата. Според проведени проучвания на World Wear Project и Environmental Protection Agency близо 85% от дрехите в света се озовават на боклука, а само Съединените щати ежегодно изхвърлят около 15 млн. тона облекла.   

Неслучайно Елизабет Клайн – писателката на бестселърите „The Conscious Closet“ и „Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion“, се противопоставя на идеите за „бързата мода“ и методите на Мари Кондо: „Не само, че са прекалено импулсивни, но и създават още повече боклук. – обяснява тя пред Vogue. – Все пак подреждането на дрешника изисква повече време и мисъл…

 

Затова ви запознаваме с шест основни, лесни и природосъобразни трика от книгата „The Conscious Closet“ на Елизабет Клайн за доброто и разумно поддържане на гардероба ви: 

 

 

1. Дайте втори шанс на дрехите си

Вместо веднага да изхвърлите тази дреха, която вече не ви прави щастливи, Елизабет Клайн предлага да ѝ дадете втори или трети шанс: „Това е идеалната възможност отново да преоткриете вещта, която вече притежавате. Комбинирайте въпросната дреха с други и така може да създадете изцяло нов моден облик. Много е вероятно тоалетът, който толкова сте търсили, да е бил през цялото време пред очите ви.

2. Уверете се, че дрехите ви са в добро състояние

Ако все пак сте решили, че ще се сбогувате с дадена дреха, първо се уверете, че е чиста и в добро състояние: „Стремете се винаги да ги изпирате, независимо дали ще ги носите или ще ги дадете на някого. Ако видите, например, че някое копче ще падне – веднага го зашийте. Изглежда като доста работа, но именно тези ваши усилия ще определят дали вещите ви ще се озоват на боклука, или ще ощастливят друг човек.

3. Препродайте или направете размяна

Аз съм твърдо „за“ препродаването или размяната на дрехи. – казва модната специалистка. – Не само, че ще си изкарате малко допълнително пари, но и ще сте сигурни, че дрехите ви ще намерят добър нов собственик.

4. Намерете организации, които ще вземат употребяваните неща от гардероба ви

Най-лесно е да оставим дрехите си на някоя организация, която ще поеме отговорността за тях. Тези, които са в изрядно състояние ще бъдат мигновено приети, но, ако са много изхабени – има голяма вероятност да не ги вземат: „Затова трябва предварително да се уверите, че хората, към които се обръщате, работят с фирми за рециклиране, а няма да ги изхвърлят директно на боклука.“

5. Започнете сортирането със сезонните дрехи

Елизабет Клайн съветва, когато започнете да сортирате нещата в дрешника си, да се съсредоточите само върху тези дрехи, които са актуални за сезона. Това ще ви помогне да решите кои да запазите. Впрочем, може да се окаже, че облеклото, което не сте носили от много време, е отново на мода.

6. Направете опис на гардероба си

Това е много подходящ начин не само да установите с какво вече разполагате, но и от какви бъдещи покупки наистина ще се нуждаете.“ – съветва Елизабет Клайн.