5 дестинации за любителите на дизайна

Представяме ви пет вдъхновяващи и подходящи места за посещение през декември, които със сигурност ще се харесат на почитателите на изящните изкуства, архитектурата и дизайна.

 

Ето кои са те:

Маями

Испаноезичният американски град ще бъде домакин на дизайнерските събития Art Basel от 5-ти до 8-ми декември и Design/ Miami от 3-ти до 8-ми декември.  Освен тях в Маями непрестанно се организират всякакви културни, архитектурни и дизайнерски изложения. Бъдете нащрек за монументалната инсталация на аржентинския художник Леандро Ерлих, която представлява направено от пясък автомобилно задръстване по „Линкълн Роуд“. Не бива да се пропуска и музеят The Wynwood Walls, представляващ външно открито пространство, където известни художници излагат на показ графити-творбите си.
Ако се чудите къде да отседнете, и искате да сте по-далече от тълпите в квартала „Саут Бийч“, има два подходящи варианта: луксозният и скъп хотел Four Seasons the Surf Club или по-изгодният, но очарователен Life House Little Havana.

Сием Реап

Камбоджанският град отново разцъфва културно след близо 40-годишен застой. Причината е смъртоносният режим на Червените кхмери, последователи на комунистическата партия на Кампучия, по време на който почти 1 500 000 души – интелектуалци, учители, професори и хора на изкуството се прощават с живота си. Един от ярките примери за новото  културно възраждане е фотофестивалът Ангкор от 3-ти до 7-ми декември, който се провежда за 15-та поредна година. Публичното събитие предлага на посетителите много богата и забавна програма из целия град: професионални семинари, изложения, слайдшоу прожекции, интервюта с даровити фотографи и панелни дискусии.
Новооткритият хотел FCC Angkor посреща гостите си с 60 стаи, релаксираща камбоджанска атмосфера и изискан ресторант с френска кухня. Преди това сградата  е служила за резиденция на френския губернатор, когато Кралство Камбоджа е било част от френската империя.  Хотелът предлага на запалените фотографи тур, воден от професионалисти, из най-известния местен храм – Ангкор Ват. Определено Сием Реап се превръща в един от водещите центрове за любителите на  фотографията.

Амстердам

Нидерландската столица е богата на архитектура, произведения на изкуството, история и дизайн от почти всички важни културни периоди, затова не е изненадващо, че фигурира в този списък.
Тазгодишните издания на  World Architecture Festival и Inside World Festival от 4-ти до 6-ти декември ще привлекат архитекти и дизайнери от близо 50 държави. Част от основните лектори ще бъдат Елизабет Дилър от  Diller Scofidio + Renfro, Масимилиано Фуксас от Studio Fuksas, Петра Блейс от Inside Out и Бен ван Беркел от UNStudio.
Впрочем, редом с всички останали културни събития и изложения, държавният музей Рейксмузеум е приготвил специална програма за посетителите по случай 350-та годишнина от кончината на великия художник Рембранд.
Ето и няколко подходящи хотели в Амстердам:  Pulitzer Amsterdam се помещава в поредица от къщи, разположени около каналите, Conservatorium – в реновирана музикална консерватория , а Hotel de l’Europe е богат на история и е сред водещите места за гости в света.

Сеул

Осемнадесетото издание на Seoul Design Festival от 4-ти до 8-ми декември се стреми да осигури платформа за корейските дизайнери, които желаят да пробият на световната сцена. Освен това архитектите и дизайнерите ще могат да оценят творбите на други таланти и да се запознаят с интересните възможности, които предлага  мегаполисът.
Възстановете силите си в шикозния хотел Park Hyatt Seoul, намиращ се в квартала „Гагнам“ (популяризиран от известната песен на певеца PSY – „Gangnam Style“) или в хотела Four Seasons Seoul, известен с един от най-необичайните коктейлни барове в града.

Чианг Май

Чианг Май е бил сред древните столици на Тайланд и е известен с невероятните си храмове и великолепна природа. Напоследък градът става все по-голям център за изкуства и дизайн, например с Chiang Mai Design Week от 7-ти до 15-ти декември. Фестивалът, организиран от Тайландския център за творчество и дизайн дава шанс на тайландските дизайнери и архитекти да изложат и продадат стоките си. В близост до Чианг Май се намира Природният парк на слона, където се грижат за спасени от бракониери слонове.