34-годишната Санна Марин ще оглави финландското правителство

Социалдемократът Санна Марин беше номинирана за поста министър-председател на Финландия от партията си. Така тя ще стане най-младият ръководител, който някога е заемал тази позиция. Любопитно е, че е израснала в еднополово семейство и публикува в Instagram снимка, на която кърми детето си.

 

Сегашният министър на транспорта и съобщенията Санна Марин ще замени на поста Анти Рин, който подаде оставка на 3 декември, бидейки едва шест месеца министър-председател. Оттеглянето му е свързано със стачка на пощенските служители, която продължи от 11 до 27 ноември. Работниците бяха недоволни от смяната на юридическото лице и промяната на заплатите.

„Предстои ни много работа за възстановяване на доверието“, каза Марин пред журналисти. Политикът вече има минимален опит в изпълнението на премиерските задължения, след като заместваше Рин в началото на годината, докато той беше в отпуск по болест.

Сега парламентът трябва да гласува за кандидатурата на Марина, след което президентът ще назначи новия ръководител на правителството. Марин ще бъде третата жена в историята на страната, която оглавява финландското правителство.

Жени оглавяват и петте партии, които са спечелили мнозинство във финландския парламент, като четири от тях са на възраст под 35 години.

Санна Марин и съпругът ѝ Маркус Райконен

Санна Марин е родена в Хелзинки и е израснала в приемно еднополово семейство, биологичният й баща страда от алкохолизъм. Тя припомня, че в детството й темата за еднополовите бракове била обществено табу, а приятелите й не смеели да я разпитват за нейните родителите. Затова една от  задачите, които си поставя сега е разрушаването на  дискриминационните ограничения.

Партията на Санна обръща специално внимание на въпросите, свързани с околната среда: Maрин вече обяви, че възнамерява активно да прилага програма за намаляване на въглеродните емисии. Сред мерките, които предлага, има и много радикални, например забрана за автомобили, използващи изкопаеми горива.

Новият финландски премиер ще се присъедини към групата млади световни лидери-жени на възраст под 40 години, сред които е министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн и министърът на културата на Швеция – Аманда Линд.

Според самата Марин възрастта и полът никога не са определяли кариерата й. Тя започва работа на 15-годишна възраст, като първото ѝ място на работа е диспечерският център Talkio. Била е и касиер в хипермаркета Sokos. Марин влиза в политиката само на 21 години, ставайки член на младежката организация на Социалдемократическата партия. Докато учи в магистърската програма в университета в Тампере, тя става председател на местния градски съвет. Впрочем тя е първият член на семейството си, който учи в университет.

Марин е млада майка – през 2018-а роди дъщеря. В своя инстаграм профил тя споделя снимки на бебето, като на една от тях се вижда как го кърми. Сега, когато Марин се върна към активната политическа дейност, грижите за детето вероятно ще паднат върху плещите на съпруга ѝ Маркус Райконен.