10 признака, които показват, че сте достатъчно зрели

Известно е, че зрелостта не идва заедно с биологичната възраст, а с опита. Мнозина може да се пораснали физически, но това не означава, че са зрели и емоционално. Съществуват много начини, с които лесно може да се разбере дали на даден човек му предстои още много път за извървяване. Днес ви запознаваме с десет от тях:

 

1. Можете да контролирате чувствата си

Колкото и банално да звучи на пръв поглед, това всъщност е една от най-съществените черти, които разграничават зрелите от незрелите хора. Вместо да реагирате прибързано и бурно на даден проблем, което ще доведе до взимане на множество грешни бъдещи решения, опитайте се да овладеете емоциите си и да помислите рационално върху съответния проблем. Защото този, който става роб на чувствата си, после няма да може да се справи със заобикалящия го хаос.

2. Бъдете благодарни за това, което вече имате

По-добре да цените това, което вече имате, отколкото да хабите време и енергия в оплакавания какво нямате. Така ще покажете и на себе си, и на всички, че разбирате идеално значението на благодарността. Все пак нищо в живота ни не е даденост, особено най-ценното – здравето, щастието и любовта.

3. Приемате се такива, каквито сте

Със сигурност това е една от най-трудните стъпки, особено, ако ви се втълпява постоянно, че трябва да се промените. Когато сте все още млади и неопитни, едва ли осъзнавате какво се случва около и вътре във вас. Но когато започвате да израствате като личности, идеално разбирате, че всичко започва с това да се приемете такива, каквито всъщност сте, и че на първо време трябва да заобичате себе си. Така със сигурност ще спрете да се опитвате да угодите на всички, което е невъзможно, и ще обръщате повече внимание на вас самите. Впрочем, когато добре опознаете себе си, сами ще усетите, трябва ли да промените нещо в себе си или не.

 

4. Поемате отговорност за себе си и вашите действия

Малцина се замислят, че всяко взето решение или предприета стъпка, водят до най-различни последици – и положителни, и негативни. Все пак всичко е взаимно свързано в живота, дори, ако на пръв поглед нещата не изглеждат така. Щом сте вече достатъчно зрели, ще сте готови да поемете отговорност за вашите постъпки, независимо дали ви харесват, или не. Най-лесно е да се избяга от отговорност и тя да бъде прехвърлена върху някой друг.

5. Знаете, че не знаете всичко

Уви, никой не се ражда научен, още по-малко знаещ всичко за света. Мнозина, обаче, избират да се вглъбят до толкова в този техен „минус“, че нещата рано или късно могат да излязат извън контрол. Разбира се, че няма нищо лошо в това човек да иска да знае, да е независим от останалите, да е безгрешен и да помага на другите в тежки моменти. Затова мъдрите хора, разбирайки смисъла на живота, оставят настрана гордостта си и се отварят за всякакви знания – дори ако се окаже, че учителят им е по-млад от тях.

6. Вие сте смирени и скромни

Веднъж достигнали до пълна зрелост, вие няма да позволите на успехите  или комплиментите да ви главозамайват, защото лесно можете да се отклоните от правилния път. Вместо това ще се държите добре и с уважение към останалите, независмо от всичко. Още по-малко ще изпитвате непрестанната, и излишна, нужда да се самоизтъквате пред другите.

7. Не ви липсва гъвкавост

Не всичко може да върви по план, както очаквате. Затова човек се учи да бъде гъвкав и да се адаптира бързо във всякакви ситуации, вместо да се ядосва и отчайва за неща, които не зависят пряко от него. Упоритостта, твърдоглавието, надутостта са качества, които прилягат само на все още незрелите хора.

8. Съпричастни сте и не мислите само за себе си

Състраданието е сред чувствата, които винаги съвпътстват порастването. Това означава, че не мислите само за себе си и вашите нужди, но и за останалите хора. Дори ако това налага да сложите тяхното благополучие и нужди пред вашите. Въпреки че всеки човек сам е отговорен за собственото си щастие, споделената радост е също толкова важна.

9. Не съдите другите предварително

Както се казва „не съдете книгата по корицата“. Преди да осъдите някого, изчакайте и се опитайте да разберете какви са подбудите, и чувствата му – поставете се на негово място. Доста често нещата се възприемат неточно, което води до прибързани и грешно взети решения. Така от малките проблеми се създават по-големи. Може да звучи невероятно, но всеки човек има нужда от някой, който да го изслуша, утеши и прояви разбиране.

10. Вече сте ролеви модел

В различни етапи на живота си човек си намира някой, който да му бъде пример за подражание, но този някой не винаги е най-добрият избор. Когато човек порасне, разбира, че макар вече да не се стреми да подражава на другите, той неосъзнато се е превърнал в нечие копие.  Затова зрелите хора винаги се стремят да дават добър пример на останалите, да споделят знанията и мъдростта си с тях и да ги напътстват в тяхното израстване.