10 причини да опознаете европейската столица на културата Риека

Град Риека – главното пристанище на Хърватия, бе избран редом с ирландския Голуей да бъдат тазгодишните европейски столици на културата. Представяме ви 10 причини да посетите тази адриатическа перла, която умело е съчетала хърватската, френската, австрийската, италианската и унгарската култура в едно.

 

1. Търсатската крепост

Тази важна забележителност, от която се открива невероятен изглед към целия град и морето, датира още от времето на илирите, които са населявали голяма част от днешна Хърватия преди идването на римляните. Търсатската крепост дълги години служила като разменна монета между Венецианската република и Хабсбургската монархия, преди да бъде изоставена за няколко столетия. През XIX в. фелдмаршал Нюджънт Уестмийтски, ирландски командир на австрийските сили, я превръща в негова резиденция, чиито дизайнерски подобрения могат да се видят и до ден днешен.

2. Главният пазар и местната кухня

Главният пазар на града се помещава в красива постройка в стил Ар нуво, изградена от метал и стъкло. Тя е издигната през 1916 г. на мястото на бивша сграда с неокласическа архитектура, чийто величествен вход все още стои. На пазара можете да си набавите всякакви пресни рибни, месни и млечни продукти, плодове и зеленчуци, които със сигурност ще ви впечатлят с качеството си.

Регионалната кухня е доста разнообразна и богата на вкусове, което се дължи на различните влияния от държавите, които са владели Хърватия. Тя е вдъхновена предимно от италианската и средиземноморската кухня, като някои от специалитетите включват ризото със сепия и калмари пълнени с прошуто.

3. Главната улица „Корзо“ и бароковата часовникова кула

Главната търговска улица на града е пълна с всякакви магазини, приятни ресторанти и интересни кафенета. Докато се разхождате по нея, може да се насладите на красивите рененсансови, барокови и неокласически фасади на сградите, стигайки до другата градска забележителност. Това е бароковият градски часовник от XVII век, любимото място на жителите на Риека за определяне на срещи. Под циферблата, чийто механизъм не е сменян от 1600-та г., се намира гербът на града, който е подарък от императора на Свещената Римска империя Леополд Първи. Двуглавият орел, „кацнал“ върху течаща урна, символизира лоялността на морския град към австрийския монарх.

 

4. Хърватският национален театър „Иван Зайц“

Последният и сегашен вид на този архитектурен шедьовър е дело на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Построеният през 1880-а театър първоначално носел името на италианския композитор Джузепе Верди, а след Втората световна война е преименуван в чест на хърватския композитор Иван Зайц (1832 – 1914). След разпадането на Югославия и обявяването на независимостта на Хърватия през 1991 г., театърът получава национален статут, заедно с още три други. Така че не изпускайте възможността да се порадвате на прекрасната му фасада, а и да посетите някое от културните му събития на площад „Иван Зайц“.

 

5. Изобилието от интересни музеи

За любознателните посетители градът е пълен с разнообразни музеи, от които ще останат очаровани. Сред тях са Компютърният музей Peek & Poke и Морският исторически музей на хърватското крайбрежие.

Peek & Poke разполага с масивна колекция от всякакви персонални компютри и игрални конзоли, например PS1 и GameBoy, като някои от тях датират от 60-те години на миналия век.

Морският музей, който е основан по същото време като компютърния, се помещава в красивата, неокласическа резиденция на унгарския губернатор от XIX в. Лайош Батяни. В нея човек може да се наслади на богатата колекция от архелогия, етнография, култура, история и морски експонати.

 

6. Изобретяването на първото торпедо

Малцина са запознати с този факт, но първото торпедо в света е било създадено в хърватския град през 1866 г. от британеца Робърт Уайтхед и италиано-хърватина Иван Вукич (Джовани Лупис). Впоследствие била построена и фабрика за торпеда, която до началото на XX в. произвеждала стотици бройки месечно, преди да банкрутира и да се превърне в развалина. Градските власти вече обмислят редица начини, чрез които тя да бъде възстановена и превърната в музей.

 

7. Риекската обсерватория

Това е единственото съоръжение в държавата, което съчетава планетариум и обсерватория в едно. Намира се на хълма Свети Криж. Сградата е построена през 2001 г. върху военна база от времето на Втората световна война и представлява най-голямата технологична инвестиция на Хърватия. Най-подходящото време за посещение е всяка сряда от 22:00 ч. през лятото, когато в планетариума се прожектират множество научни филми на всякакви езици.

8. Римската арка

Това е един от най-старите паметници на културата, открити в Риека. Дълго време местното население мисли, че останките са част от римска триумфална арка. Впоследствие се разбира, че всъщност това е врата, която е водила към римското укрепление Тарсатика – днешната Търсатската крепост. Тази забележителност се намира на улица „Стара врата“, близо до бароковата часовникова кула.

9. Красивите сгради

Нищо чудно, докато се разхождате из Риека, да ви обхване чувството, че се намирате в Италия, Австрия или Унгария. Но, сред безбройните красиви сгради има две, които заслужават специално внимание – дворецът Модело и Венецианската къща.

Дворецът Модело е проектиран от същите архитекти, които са отговорни за Националния театър „Иван Зайц“. Отаначало в него трябвало да се помещават банката на Риека и спестовната каса, а днес сградата изпълнява две функции: на партера се помещава градската библиотека, а в балната зала се събира италианското малцинство на града. Зданието се намира точно до градския пазар и Националния театър.

Венецианската къща е построена през 1888 г. и в нея е живял известният Робърт Уайтхед, един от изобретателите на първото торпедо. Този архитектурен шедьовър съчетава няколко стила – венецианска готика, зрял ренесанс и виенски барок. Сградата се намира на улица „Долац“ №  7.

 

10. Живописните околности

Хърватските кукери в Кастав – Звончари.

На десетина километра от Риека се намира градчето с каменни къщи от XVI в. Кастав. През летния сезон можете да се насладите на интересните концерти и фестивали, които се организират в него и да избягате от туристическите тълпи в Риека.

Опатия.

А само на 20 км от града се намира очарователният СПА център Опатия, чиито услуги са ползвали много известни личности и благородници. Да не говорим за безбройните красиви плажове с лазурно синя вода, обозначени с т. нар. Син флаг, гарантиращ чиста околна среда и перфектни условия.

Плаж Главаново.