10 препоръки за успешен бизнес

Искате да имате сполучлив и доходен бизнес, но не знаете откъде да започнете? Затова сме ви приготвили 10 съвета как можете да бъдете по-успешни, продуктивни и да ви доставя удоволствие товa, което правите.

 

1. Не се съсредоточавайте само в печалбите

Фокусирайте се върху това да помогнете на хората и да им осигурявате качествени продукти и стойностно обслужване. По този начин ще имате повече печалба. Такъв пример е самият Бил Гейтс – един от най-богатите хора в света. В противен случай, ако мислите само как да вземате от хората пари, бизнесът ви сериозно може да пострада. Щом концентрирате енергията си не само в изкарването на пари, вашите продукти и услуги ще бъдат по-добри, клиентите ви – по-щастливи, а бизнесът ви- процъфтяващ.

2. Стремете се да мислите като победители

Независимо дали договаряте сделка, уговаряте колаборация или партньорство, или разработвате продукт или услуга – винаги мислете като победители. Помислете за повече предимства, които услугите ви да осигоряват. Когато се намирате в процес на преговаряне, така си изиграйте картите, че другата страна да приключи сделката във ваша полза, печеляйки от нея. А клиентите да се нуждаят от продуктите и услугите, които предлагате, за да се възползват от ползите, които ще им донесат.

3. Подсигурете се още в началото

Най-добре потърсете професионална помощ, когато става дума за регистрация на фирми, юридическа работа, данъци и счетоводство.  Първоначално тези услуги може да ви се строят скъпи, но определено ще ви спестят доста нерви и пари, възпрепятствайки бъдещи неприятни изненади. Постарайте се всички тези формалности да са готови преди да започнете да създавате бизнеса си. Допълнително ще се фокусирате повече върху важните аспекти на управлението на вашия бизнес.

4. Делегирайте си задачите на виртуални асистенти

Делегирайте и възлагайте задачи, които не изискват вниманието ви. Пазарите на свободна практика/фрийлансърските сайтове като www.upwork.com и www.moday.com са чудесни примери за виртуални асистенти, които могат да ви помогнат при ежедневното управление на бизнеса. Нещата, които можете да възложите, включват маркетинг, управление на социалните медии, обслужване на клиенти, планиране, изпълняване на административни задачи и др. По този начин ще освободите ума си от допълнителните задачи и ще имате повече свободно време.

5. Правете това, което обичате

Това е може би един от най-важните съвети, защото, ако правите това, което обичате, определно ще сте и по-успешни. Не само ще идвате на работа щастливи и с желание, но и ще вложите повече време и енергия във вашия бизнес. Затова намерете нещо, за което не можете да спрете да мислите, нещо, с което изгаряте от нетърпение да се занимавате всеки ден. „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.“ – както е казал великият Конфуций.

6. Намерете нещо, което идеално пасва на начина ви на живот

Не се концентрирайте само върху парите и интересите ви, постарайте се и да създадете такъв бизнес, който да приляга перфектно на начина ви на живот. Ако сте човек, който обича свободата и много да пътува, на вас ще ви трябва нещо гъвкаво, което лесно да ръководите. Ако сте активна личност – не прекарвайте цялото си време само на бюрото. Така ще бъдете не само по-продуктивни на работното място, но и извън него.

7. Експериментирайте

Винаги експериментирайте, независимо дали става въпрос за нови бизнес идеи, нови продуктови концепции, маркетингови стратегии или нещо друго. Вземете идея, тествайте я, вижте как работи, прецизирайте я и тествайте отново. Извършете множество експерименти, ако ви се налага, и вижте какво се получава, и какво не. На Томас Едисън също му се наложило да премине през десетки хиляди експериментални прототипа, преди да достигне до желаните резултати. Не се страхувайте от провал, сетете се за метода проба-грешка.

8. Инвестирайте в себе си

Разбира се, няма как да получите нещо, ако не дадете нещо от себе си. За по-успешен бизнес, независимо какъв е той, ще са ви нужни най-новите технологии и професионално оборудване, които можете да намерите на пазара. Не мислете колко скъпо ще ви струва, защото след това инвестициите ще ви се върнат двойно или тройно. Но не всичко опира до нови и мощни технологии, инвенстирайте и в себе си и вашите работници: научете нови езици, как да работите с различни компютърни програми, запишете се за бизнес семинари. Така със сигурност ще сте доволни един ден, не само за това, което сте вложили, но и за това, което сте успели да постигнете.

9. Опростете изказа си

Когато разработвате нов продукт или бизнес идея, опитайте се да сведете обяснението на вашата концепция само до едно-две изречения. Постарайте се да обясните цялата си идея колкото се може по-просто  и разбираемо. Пробвайте първо с няколко души, например със семейството и приятелите си. Вижте как ще реагират, ще се затруднят ли с разбирането на вашата идея. След това, ако се наложи, променете начина на представяне, докато не сработи още по-добре. Експериментирайте и усъвършенствайте. Така или иначе това ще ви помогне , когато представите идеиите си на възможни партньори, инвеститори и клиенти.

10. Адаптирайте се

Технологиите се развиват, индустрията се променя, светът напредва с бързи темпове. Затова трябва да сте готови да се адаптирате към неизбежните промени. Стремете се да не хабите времето и енергията си в оплакване и чудене, те ще са ви нужни. Приемете промяната такава, каквато е, и я използвайте, за да станете още по-силни. Все пак какъв щеше да бъде животът, ако не подлежеше на постоянни промени. Не забравяйте, че зад всяка промяна стои и нова възможност. Приспособете