10 изненадващи факти за киното

Киносалоните са сред местата, които винаги ще „крият“ нещо в ръкавите си. Това е един богат свят на неизвестни факти и пазени тайни. Днес ще ви запознаем с някои от тях

 

1. Големите приходи не идват от билетите

Колкото и странно да звучи, киносалоните изкарват повече пари от безалкохолните и пуканките, отколкото от продажбата на билети. Малцина са запознати с факта, че киносалоните трябва да плащат много на филмовите студиа през първите два месеца за разпространението на ленатата. Чак след тези два месеца всичките печалби остават за кино залите. Нищо чудно, че някои визуални разкази се задържат за половин година след премиерата – все пак трябва да се изкарват пари…

2. Пиратството царува

Въпреки засилените мерки и предупреждения срещу незаконното пиратство, неколцина все още се осмеляват да ги престъпят. Нелегалното разпространение на един записан филм в дигиталното пространството после е фасулска работа. Затова някои организации като The Motion Picture Association of America в САЩ са готови да окуражават кино служителите, за да възпрепятстват нарушителите навреме. Всеки, който успее да залови един злосторник, получава награда от 500 долара.

3. Подрастващите все пак успяват да гледат филмите за възрастни

След като минат през билетния контрол, почти никой не следи кой на какъв филм отива. По тази причина много младежи се изхитряват да си купуват билет за филм, който се засича с прожектирането на друг, и така успяват да се вмъкат незебелязано в нужната зала. Това е само един от безбройните начини, по който децата могат да гледат някои филм от категориите +16 или +18.

4. Когато зрителите не могат да спрат изблика си на емоции

Да се плаче на някоя съзлива сцена или да се извърне глава на страшен епизод е нещо нормално, но понякога не е толкова лесно да се запази самообладание. След една филмова прожекция на Международния филмов фестивал в Торонто през 2016-а се наложило да бъде извикана спешно бърза помощ. Оказало се, че екранната лента „Raw“, в която се разказва за канибали, толкова силно въздействала на публиката, че сред морето от припаднали един човек си ударил много лошо главата.

5. Хитри начини за внасяне на храна

За някои хора е много по-сладко да внасят собствена храна в салоните, вместо да си купят пуканки и газирани напитки. Макар че това е напълно забранено, неколцина са намерили трикове за нарушаване на правилата. Някои от тях стават толкова ловки във вмъкването на нелегална храна, че работниците и видео камерите в кино индустрията са ставали свидетели на какво ли не: натъпкани с лакомства бебешки столчета за кола или италианска паста в торбички с цип.

6. Дискомфортът от 3D филмите

Продажбите на билети за триизмерните визуални разкази бележат спад и не защото цените са солени, или специалните очила са надрани.
Причината е в начина, по който човешките сетива възприемат цялото това изживяване. Триизмерните очила засилват и илюзията, че човек се намира в движение, но средното ухо подава сигнали към мозъка, за да му съобщи, че тялото се намира фактически в състояние на покой. Така се създава физически дискомфорт, който проваля приятните емоции от гледането.

7. Празните прожекционни кабини

Технологичните иновации не подминаха и прожекционните помещения. Филмовите прожектори вече се програмират още през деня, а много от новите цифрови устройства са способни да го правят и сами, така че човешката намеса се обезсмисля. В случай на изникването на проблем с прожектирането, най-добре е човек да се обърне към някой служител в лобито на киното. Безмислено е да крещи по посока на прожекционната, просто защото там няма жива душа.

8. През уикенда залите тънат в боклуци и мръсотия

Паузата между две филмови прожекции е твърде недостатъчна, за да се почисти залата. Затова на мнозина може да им се струва, че никой не полага усилия да ги приведе в ред. На любителите на чистотата се препоръчва да посещават сутрешни прожекции или да избягват ходенето на кино през почивните дни, когато салоните са най-замърсени.

9. Надутите цени на пуканките

Както вече споменахме, повечето пари се изкарват чрез продажбата на „кино храни“. Затова няма нищо учудващо, че цената на пуканките е тройно по-висока от себестойността им, а разликата между отделните кофи с пуканки е много малка – около 1 лев. Но разбира се, повечето хора решават, че това е страхотна оферта и си купуват голяма кутия, която много често не доизяждат.

10. Чувството, че постоянно ни наблюдават

Във всяко кино има монтирани камери, които са насочени към седалките. Тази мярка служи не само за сигурност, но и помага за предотвратяването на боеве или незаконното записване. Благодарение на тях служителите могат да забележат лесно и влюбени двойки,  които преакаляват с изразяването на любовните си чувства.  Затова не си правете илюзии, че може да се усамотите с гаджето си на задните редове.