10 градове в света, където срещите струват много скъпо

Немската Deutsche Bank публикува поредното си изследване на цените на стоките и услугите в различни градове в света.

Експертите на Deutsche Bank  са изчислили и стойността на една стандартна среща.  Индексът включва цената на такситата, вечеря за двама с два бокала бира, както и стойността на два билета за кино със съпътстващите напитки.

 

Ето 10-те града, където срещата ще ви излезе най-солено.

Цюрих – 202.7 долара

На пръв поглед Цюрих изглежда умиротворяващ и спокоен, но може да предложи разнообразни възможности за идеалната среща. В града има много модерни клубове и пъбове, заведения, организиращи купони под открито небе. В Цюрих са разположени и много забележителности.

Въпреки това градът е най-скъпото място за срещи. И това е обяснимо – швейцарската столица е сред лидерите по качество на живот и ниво на заплатите.

 

 

Осло – 163.9  долара

Сред най-посещаваните места са замъкът и крепостта в  Акершус, които на практика са положили началото на града. В него се намират няколко музея, свързани с военната история на Норвегия.

Специално внимание заслужава Паркът на скулптурите на Вигеланд, в който са експонирни 227 скулптурни групи, създадени от националната гордост на Норвегия Густав Вигеланд.  Не са за пропускане и паркът към кралския дворец, както и Ботаническата градина.

 

 

Копенхаген – 157.8 долара

Копенхаген е сред най-старите градове в Европа. В историческия му център са запазени множество интересни храмове, замъци, дворци и музеи. Градът се гордее с високия жизнен стандарт на жителите си.

В Копенхаген има много бутици и големи търговски обекти. В центъра  на града се намира и най-дългата пешеходна улица в Европа – „Строгет“, където обичат да се разхождат любителите на развлеченията и шопинга.

 

 

Хелзинки – 150.5 долара

В Хелзинки има много киносалони. По правило филмите се представят на езика на оригинала със субтитри на финландски и шведски език.

В града е разположен Националният оперен театър на Финландия, както и много други театри като Финландският национален театър,  театър „Савой“, Градският театър на Хелзинки, Александровският театър и кукления театър „Сампо“.

 

 

 

Токио – 148.3 долара

Токио е ултрамодерен мегаполис, в който животът не спира нито денем, нито нощем. Градът е известен и като рай за шопинга, в може да се купи буквално всичко – от най-новите високотехнологични джаджи до модни дрехи и симпатични японски сувенири.

Градът предлага кафенета, ресторанти, дискотеки, нощни клубове и екстравагантни стриптийз барове за всеки избор, вкус и портфейл.

 

 

Ню Йорк – 142.8 долара

Ню Йорк изобилства с нтересни места – историческите небостъргачи Емпайър Стейт Билдинг, Крайслер Билдинг, Рокфелер център, Улоуърт билдинг, музеят Метрополитън, Метрополитън Опера, Карнеги Хол, музеят „Соломон Гугенхайм“, Американскят музей по естествена история.

В самия център на града се намират „белите дробове на Ню Йорк” – Сентрал парк,  любимо място за почивка на жителите, който благодарение на киното и телевизията, се епревърнал  в един от най-известните паркове в света. На територията му е разположена една от градските зоологически градини, която се посещава от около 25 млн. души годишно.

 

 

Амстердам – 140.8 долара

В Амстердам винаги има какво да се прави, защото градът е пълен с любопитни места и забележителности като Рейксмузеум, музеят „Ван Гог“, Градският музей, Ермитажът на Амстел, кварталът на червените фенери Де Вален.
Градът привлича младежи от цял свят заради разрешената употреба на леки наркотици, но само в специални заведения, т. нар. кофишопове.

 

 

Лондон – 137.7 долара

Британската столица е сред най-големите градове в Европа, световен център на културата, музиката, образованието, модата, политиката, финансите и търговията. Яркият и шумен мегаполис се отличава с динамичен живот и изключителна космополитна атмосфера.

В Лондон са концентрирани и най-различни забележителности, паметници на историята и културата: разкошни дворци, исторически сгради, кули, мостове, старинни църкви, атракциони и музеи на световно равнище.

 

 

Сан Франциско  – 137.5 долара

Градът е световен развлекателен център, известен с прохладните си мъгли през лятото, стръмните хълмове и съчетанието на викторианска и съвременна архитектура.

Сред забележителностите на града са мостът Голдън Гейт, островът Алкатрас, кулата Койт, мрежата от кабелни трамваи и Чайнатаун.

 

 

Стокхолм – 132.2 долара

Стокхолм е известен с богатата си култура. В него са живели и работили прочути личности, основани са разнообразни културни учреждания. През 1998-а градът е избран за европейска столица на културата. Всяка година през ноември в Стокхолм се организират множество фестивали.
Градът е известен музеен център на Европа – в него има над 80 музея, които се посещават от 9 млн. души годишно.