1 млн. долара за най-добрия учител

Кениецът Питър Табичи, преподавател по естествени науки и член на религиозния Орден на францисканците, стана лауреат на годишната премия Global Teacher Prize. Всеки месец той дава до 80% от заплатата си за учебници и облекло на най-бедните си възпитаници, много от които са загубили своите родители. В неговото училище в село Пвани парите никога не стигат.

По думите на Табичи липсват учители и училищни помагала. Класовете достигат до 70-80 човека. Много от децата идват всяка сутрин пеша на училище, изминавайки по шест и повече километри. „Парите не са всичко“, казва Питър. Той се надява да научи  децата да обичат науката.

Табичи посещава семействата, чиито потомци рядко посещават занятията, и убеждава родителите, които възнамеряват да омъжат непълнолетните се дъщери, да им позволят да завършат образованието си. Негови ученици са получавали награди на национални и международни научни конкурси, включително приза на британското Кралско общество по химия.

Премията Global Teacher Prize се присъжда всяка година от фонда Varkey Foundation, чието жури се състои от около 150 човека. Целта на премията, по думите на нейния учредител, индийския бизнесемен Сани Варки, е да повиши престижа на учителската професия.

През тази година победилят бе избран сред над 10 хил. кандидати, представляващи 179 държави. Историята на Питър трябва да вдъхнови всички, които искат да станат учители, коментира победата на Табичи бизнесменът Сани Варки.